Παιδική κάρτα με μηχανισμό περιστροφής

Ας δώσουμε στην κάρτα μας λίγη κίνηση!

Πάντα μου άρεσαν οι παιδικές κάρτες. Ψάχνοντας λοιπόν στον ιστό για καρτούλες βρήκα μια ωραία ιδέα: μια παιδική κάρτα με μηχανισμό περιστροφής! Η κάρτα θα δείχνει ένα προσωπάκι που θα μπορείτε να διαλέξετε τι μάτια θέλετε να έχει.

Για να φτιάξετε την κάρτα θα χρειαστείτε:

- 2 χρωματιστά χαρτόνια. Τις διαστάσεις τις αφήνω να τις διαλέξετε εσείς αναλογα με το μέγεθος της κάρτας που θέλετε να φτιάξετε.
- Ξυλομπογιές ή παστέλ ή γενικά ότι μπογιά θέλετε για να ζωγραφίσετε και να βάψετε την κάρτα.
- Ψαλίδι
- Διαβήτη
- Καρφάκι που λυγίζει και χωρίζει στην μέση για να φτιάξετε τον άξονα περιστροφής
- Κόλλα για χαρτί (Προαιρετικό)

Πρώτα θα φτιάξετε το εξωτερικό της κάρτας. Κόψτε ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι χαρτόνι και διπλώστε το στην μέση. Με το διαβήτη ζωγραφίστε έναν κύκλο στο κέντρο. Θα πρέπει να φροντίσετε να αφήσετε αρκετό χώρο (1-2 εκατοστά) μεταξύ του κύκλου και των πλευρών της κάρτας. Τον κύκλο θα τον χρησιμοποιήσετε αργότερα για να ζωγραφίσετε το πρόσωπο.


Στη συνέχεια θα κατασκευάσετε δυο τρύπες για τα μάτια. Χρησιμοποιώντας πάλι το διαβήτη, ζωγραφίστε δύο μικρότερους κύκλους στο εσωτερικό του μεγάλου κύκλου. Θα πρέπει να τοποθετήσετε τους κύκλους συμμετρικά ως προς το κέντρο του μεγάλου κύκλου. Σημειώστε τι μέγεθος κάνατε τα μάτια και σε πόση απόσταση τα τοποθετήσατε από το κέντρο του μεγάλου κύκλου (θα το χρειαστείτε αργότερα). Κατόπιν κόψτε με το ψαλίδι τα δύο μάτια ώστε να δημιουργηθούν δυο τρύπες.

Θα πρέπει επίσης να κόψετε ένα ημικύκλιο στην άκρη του χαρτονιού ώστε να μπορείτε να πιάσετε τον μηχανισμό περιστροφής. Το ημικύκλιο θα πρέπει να φτάνει ως τον εξωτερικό μεγάλο κύκλο. Τέλος ζωγραφίστε το πρόσωπο όπως εσείς θέλετε. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι περίπου όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.

Για να φτιάξετε τον μηχανισμό περιστροφής θα χρησιμοποιήσετε το δεύτερο χαρτόνι. Χρησιμοποιώντας τον διαβήτη ζωγραφίστε έναν κύκλο ο οποίος θα είναι λίγο μικρότερος (3-4 χιλιοστά) από το πλάτος της κάρτας σας. Με το ψαλίδι κόψτε τον κύκλο ώστε να έχετε έναν κυκλικό δίσκο.


Στη συνέχεια θα ζωγραφίσετε τα μάτια. Χρησιμοποιώντας πάλι το διαβήτη ζωγραφίστε μικρότερους κύκλους αντιδιαμετρικά στον κυκλικό δίσκο. Το μέγεθος των μικρότερων κύκλων και η απόστασή τους από το κέντρο θα πρέπει να είναι όσο σημειώσατε πριν, όταν σχηματίσατε τα μάτια στην κάρτα.

Το επόμενο βήμα είναι να ζωγραφίσετε ό,τι είδους μάτια θέλετε μέσα στους κύκλους. Επίσης, θα πρέπει να ανοίξετε μια κυκλική τρύπα στο κέντρο του δίσκου για να μπορεί να περιστραφεί. Το μέγεθος θα το κανονίσετε εσείς, αναλογα με το μέγεθος από το καρφάκι. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.

Η κάρτα είναι σχεδόν έτοιμη. Για να την συναρμολογήσετε περάστε το καρφάκι από το κέντρο του κύκλου στην κάρτα, έπειτα βάλτε από πίσω τον κυκλικό δίσκο και λυγίστε το καρφάκι. Η παρακάτω εικόνα δείχνει πως πρέπει να γίνει η συναρμολόγηση. Επίσης έβαλα και μια εικόνα για να καταλάβετε τι εννοώ όταν λέω καρφάκι που λυγίζει και χωρίζει στη μέση.



Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ διασκεδαστικό. Με το χέρι σας περιστρέψτε τον κυκλικό δίσκο και θα δείτε να αλλάζουν τα μάτια στο πρόσωπο. Άν θέλετε, μπορείτε να κολλήσετε την κάρτα ώστε να μην ανοίγει. Προσέξτε μόνο να μην κολλήσετε τον κυκλικό δίσκο.



Σημείωση: Την ιδέα για την παιδική κάρτα την πήρα από εδώ. Αν θέλετε μπορείτε να αποθηκεύσετε τις εικόνες μου και να τις τυπώσετε για να σας βοηθήσουν. Οι διαστάσεις τους είναι για χαρτόνι μεγέθους Α4.