Χάρτινο γουρουνάκι

Μια όμορφη παιδική κατασκευή από χαρτί.

Όταν έγραψα για την χάρτινη βαρκούλα κάθισα και χάζεψα λίγο τα origami (για όσους δεν γνωρίζουν, είναι η τέχνη του διπλώματος του χαρτιού με τρόπο ώστε αυτό να παίρνει τη μορφή διαφόρων πραγμάτων). Υπάρχουν πραγματικά καταπληκτικές κατασκευές από χαρτί! Οι περισσότερες από αυτές είναι αρκετά πολύπλοκες. Βρήκα όμως και μια απλή κατασκευή που προσωπικά δεν την ήξερα, αλλά στο εξωτερικό θεωρείται κλασική. Αυτή είναι το χάρτινο γουρουνάκι.

Πριν ξεκινήσω την περιγραφή της κατασκευής θα πρέπει σας πω δύο κανόνες για τα σχήματα που ακολουθούν:

- όταν διπλώνουμε και ξεδιπλώνουμε το χαρτί τότε το ίχνος που αφήνει θα απεικονίζεται με συνεχόμενη γραμμή (είναι κάτι σαν σημάδι που θα μας βοηθήσει στο επόμενο δίπλωμα). 
- όταν  διπλώνουμε το χαρτί και το αφήνουμε διπλωμένο τότε το σημείο που πρέπει να "τσακίσει" απεικονίζεται με διεκεκομμένη γραμμή.

Πώς διαβάζουμε ή αφηγούμαστε παραμύθια στα παιδιά

Βρήκα το κείμενο που ακολουθεί εξαιρετικά ενδιαφέρον! Και μιας και στο παιχνιδόκουτο αρέσουν τα παραμύθια το αντιγράφω εδώ.

Γράφει ο Δρ. Στέλιος Πελασγός (ιστορητής, παιδαγωγός, συγγραφέας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου Κοζάνης).

Το παραμύθι και η ανάγνωσή του πρέπει να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού μας προγράμματος με το παιδί. Τα παραμύθια παραδοσιακά ξεκινούν με το υποσχόμενο «Μια φορά και έναν καιρό» και τελειώνουν με το αισιόδοξο «Έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Ανάμεσα στα δυο υπάρχει ένα πλήθος από νοήματα, μηνύματα και οφέλη για τον μικρό αναγνώστη. 


Για την αφήγηση μιας ιστορίας στο παιδί έχουμε τις εξής εναλλακτικές επιλογές: την προφορική αφήγηση ή την μεγαλόφωνη ανάγνωση. 
- Προφορική αφήγηση είναι η διήγηση παραδοσιακής, λόγιας ή αυτοσχεδιαστικής ιστορίας χωρίς την παρουσία βιβλίου ή άλλου βοηθήματος.
- Μεγαλόφωνη ανάγνωση είναι η ανάγνωση του βιβλίου, έτσι ώστε να ακούγεται, με δυνατή φωνή.

Η τέχνη της αφήγησης
Μια αφήγηση γίνεται ιδιαίτερη με την αγάπη και την τρυφερότητα του αφηγητή. Ακόμα και στην περίπτωση που το παραμύθι μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό και να προκαλεί φόβο στο παιδί, με την αγάπη και την τρυφερότητα όλα θα ξεπεραστούν και θα «ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα».